Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfhechtend hybridecomposiet

Bij het plakken van indirecte restauraties maken we al gebruik van zelfhechtende composietcementen. Met ‘zelfhechtend’ bedoelen we dat het te beplakken element niet bewerkt hoeft te worden met ets, prime en adhesief. We reinigen het te behandelen element en brengen daarna in de indirecte restauratie het zelfhechtende composietcement aan en plakken de restauratie op het element.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0014-0/MediaObjects/12496_2020_14_Fig5_HTML.jpg

Uiteraard maken we bij het maken van directe restauraties wel gebruik van op zijn minst een adhesiefsysteem voordat we het plastische composiet aanbrengen. Dentsply Sirona durft het aan en brengt de Surefil One op de markt, een zelfhechtend hybridecomposietmateriaal uit een spuitje.

‘Hybride’, want het combineert de zelfadhesieve eigenschappen van polymeren van glasionomeren met de crosslinking eigenschappen van monome ren van kunststof composieten. Uit eigen Dentsply-onderzoek blijkt dat zowel de hechtsterkte als het intact blijven van de restauratie na 500.000 loadingcycli vergelijkbaar is met bestaande adhesieven en composieten. Een glasionomeer en composiet in één product, dus deze komt in een schudcapsule die eerst geactiveerd moet worden om daarna 10 seconden te worden geschud, waarna de restauratie in één keer geplaatst moet worden. Daarna dient deze 20 seconden belicht te worden om te polymeriseren. We zijn benieuwd naar de onderzoeken van de tandheelkundige faculteiten naar dit product.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0014-0/MediaObjects/12496_2020_14_Fig6_HTML.jpg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.