Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zandloos zandstralen

We zien het bij collega’s in de praktijk, maar ook op sociale media steeds vaker: het zandstralen van elementen met cariës om te excaveren, of van een opbouw of een stomp voor het plaatsen van een kroon om een betere hechting te verkrijgen.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0002-4/MediaObjects/12496_2020_2_Fig2_HTML.jpg

Er zijn echter twee tekortkomingen: een zandstraler kan niet op de hoeveelheid druk en poeder ingesteld worden, en bij toepassing van het apparaat komt er veel, zo niet te veel zand vrij waardoor alles onder komt te zitten.

Bij de nieuwe Danville Prepstart is hieraan gedacht: ingesteld kan worden hoeveel zand (of zout) er bij het stralen vrijkomt, en de toe te passen druk. Dit kan natuurlijk verschillen bij een natuurlijk element of bij het stralen van de binnenzijde van een keramische kroon. Bij de overvloed van zand is het uiteraard nodig om een element bij het stralen goed te isoleren (rubberdam!). De Prepstart van Danville kan echter ook ingesteld worden met een watergordijn waarmee een overvloed aan zout vermeden kan worden. Een informatief filmpje is te vinden op YouTube, waarbij een collega klasse I-cariës behandelt zonder te boren, maar enkel met zandstralen.Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.