Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen met vroeggeboorte hebben meer kans op tandvleesproblemen

Diederik Wieman
Vrouwen met vroeggeboorte hebben mogelijk meer kans op tandvleesaandoeningen dan vrouwen van wie het kind na negen maanden geboren wordt. Onderzoekers van de tandheelkundekliniek van Heidelberg University vonden ook een hogere prevalentie van ongezonde orale microben bij vrouwen met een vroeggeboorte.
Premium

Volgens onderzoeker dr. Valentin Bartha hadden vrouwen met een vroeggeboorte vaker ontstoken tandvlees, diepere pockets en een slechter parodontaal ligament dan leeftijdsgenoten met een voldragen zwangerschap. De studie vergeleek orale ontstekingen en microben bij vrouwen die te vroeg bevielen (vóór 37 weken zwangerschap) en vrouwen met voldragen geboorten. In totaal werden 77 vrouwen in de eerste zes dagen na de bevalling onderzocht. Het ging daarbij om 33 vroeggeboorten en 44 voldragen geboorten. Er werd informatie verzameld over leeftijd, rookgewoonten, medische aandoeningen/medicijngebruik, zwangerschapsduur bij bevalling en geboortegewicht van de baby. Tandvleesbloedingen werden op vier plaatsen rond elke tand beoordeeld. Daarnaast onderzochten de onderzoekers de pocketdiepte en het verlies van hechting op zes plaatsen rond elke tand. Plaquemonsters werden verzameld van het tandoppervlak en bij patiënten met een sondeerdiepte van meer dan 3 mm werden ze ook van onder het tandvlees genomen. Vergeleken met vrouwen met een voldragen bevalling hadden vrouwen met vroeggeboorten een significant slechter parodontaal ligament, een hoger percentage diepe pockets (4 mm of meer) en meer ongezonde bacteriepopulaties op en onder de tanden. Lees hier het artikel in Nature.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.