Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlaanderen verhoogt quotum tandartsopleidingen 

Diederik Wieman
De Vlaamse regering heeft de startquota voor artsen en tandartsen verhoogd. Met ingang van volgend academiejaar kunnen in Vlaanderen 1.424 studenten beginnen aan een opleiding geneeskunde en 218 studenten aan een opleiding tandheelkunde. En dat is respectievelijk bijna 30% en ruim 20% meer dan de vastgestelde quota.
De Vlaamse minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke

De oorspronkelijke, federaal vastgelegde quota voor komend academiejaar lagen op 1.104 kandidaat-artsen en 181 kandidaat-tandartsen. De Vlaamse regering wil echter meer artsen en tandartsen opleiden om het tekort weg te werken. De verhoging gebeurde op basis van een advies van een commissie. Punt van zorg is wel dat de oorspronkelijk vastgestelde quota niet verdwijnen: uiteindelijk zullen dus  toch de oorspronkelijke vastgesteld 1.104 artsen en 181 tandartsen worden toegelaten. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ziet geen probleem in de verhoging van de Vlaamse startquota, zo blijkt uit een interview in Het Laatste Nieuws. ‘Het voorgeschreven federale quotum bepaalt immers hoeveel studenten mogen beginnen aan de opleiding tot huisarts of specialist. Dat gebeurt pas na de basisopleiding, dus binnen zes jaar voor artsen en vijf jaar voor tandartsen. Als rekening wordt gehouden met studenten die afvallen, of bijvoorbeeld voor onderzoeker gaan in plaats van voor arts, stemt een quotum van 1.104 overeen met een startquotum van 1.443.’ 

Overigens is er in België al jarenlang een conflict tussen de Vlaamstalige- en Franstalige overheden over het aantal opleidingsplaatsen. De Franstaligen lapten het federale quotum jaar in jaar uit aan hun laars, maar zijn na 25 jaar discussie toch overstag: ook in de Franstalige provincies zal de instroom voortaan gereguleerd worden met een toelatingsexamen. Vandenbroucke verwacht daardoor een betere afstemming en een evenwichtiger aanbod dat afgestemd is op de landelijke zorgbehoeften. Lees hier het bericht in HNL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.