Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TP test OXO-camera

Als een tandarts die veel van zijn werk publiceert, is fotografie een groot en belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse praktijk. Om sommige behandelingen goed in beeld te brengen is het vaak beter deze te filmen dan te fotograferen.

Lastig daarbij is dat ik als behandelaar wel zelf kan fotograferen, maar niet zelf kan filmen. Ik heb inmiddels een aantal mooie instructieve films die ik tijdens mijn lezingen laat zien, maar deze zijn tot stand gekomen door het filmen én editen door een cameraman. Een optie om dat zelf te doen is de OXO 4K-camera. Deze is ontwikkeld in samenwerking met Examvision (bekend van de loepbrillen) want de camera past op de loepbril (afbeelding 1), waardoor het focuspunt altijd vanuit de behandelaar is.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig5_HTML.jpg

Ik ben 4CleverDental dankbaar dat ik deze camera een aantal weken heb mogen testen. De camera is erg klein (33×43 mm) en met een gewicht van 33 gram goed op de bril te dragen. De voeding krijgt de camera via een kabeltje naar een externe batterij (afbeelding 2). Optioneel is het plaatsen van een lamp op de camera, die zijn voeding uit dezelfde bron verkrijgt. Het beeldmateriaal wordt opgeslagen op een in de camera geschoven micro-SD-kaart. De camera bevestigen we op de loepbril (afbeelding 3). Om de camera te bedienen moet deze worden verbonden met de OXO 4K-app. De OXO-camera moet dus gelinkt zijn aan een smartphone of tablet (afbeelding 4).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig6_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig7_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig8_HTML.jpg

De verbinding komt tot stand door de ‘eigen’ wifi-connectie van de camera daarmee. De totstandkoming van deze verbinding was in het begin soms lastig, maar na een aantal keer herhalen lukte het goed en constant. Daarna stellen we de camera in. Dit doen we door gebruik te maken van een bijgeleverde kalibratiekaart, de focus card (afbeelding 5). Door de camera hierop te richten stellen we deze af met als focuspunt de app op de verbonden smartphone. Als ik door mijn loepbril de focuscard scherp zie en hetzelfde plaatje zie op mijn smartphone is de OXO goed ingesteld. Voordat ik start met filmen breng ik het te behandelen gebied in beeld en controleer ik of dit goed en scherp is. Zo niet, dan kan ik door de lens te draaien scherpstellen. Dan kan met filmen worden begonnen. Dat wordt gestart door op ‘start’ te drukken op de smartphone of via het optionele voetpedaal. Ik gebruik mijn smartphone. Als het filmen eenmaal gestart is, blijft deze kleinere bestanden opnemen totdat ik de film stopzet of wanneer de micro SD-kaart vol zit. Doordat de camera op de loep van de behandelaar zit en wij tijdens een behandeling veel bewegen, is dit natuurlijk terug te zien in de film. Daarom zit er een elektronische beeldstabilisator in de camera. Maar grote bewegingen corrigeert deze niet. Voor een fraai, rustig beeld is het dan ook belangrijk om bij het editen deze grote bewegingen uit het beeld te knippen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig9_HTML.jpg

Ik heb voor deze test vier behandelingen gefilmd. Ik begon met twee behandelingen in de onderkaak regio 36 en 37. Voor de eerste film had ik de focuspunt niet goed scherpgesteld, waardoor een deel van de film niet scherp was. In de tweede film, waarvoor ik een peri-implantitis chirurgisch behandel, werd dit wel netjes scherp afgebeeld (afbeelding 6). Het derde filmpje betreft een twee uur durende chirurgische ingreep waarbij ik onder andere een implantaat plaats ter plaatse van element 22 met een botopbouw. Doordat ik zelf rechtsachter de patiënt zit en ik mij tijdens het werken naar links draai, staat de behandeling er niet altijd goed op: scheef. Hiervoor had ik meer afstand moeten nemen (afbeelding 7). Het beste filmpje verkrijg ik van een chirurgische behandeling in de edentate onderkaak.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig10_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig11_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig12_HTML.jpg

Het volledige chirurgisch werkbeeld komt goed in beeld, en door mijn ervaringen met de eerdere behandelingen probeer ik mijn hoofd zo stil mogelijk te houden en nog meer ‘four handed’ te werken.

Op basis van deze tests concludeer ik dat de OXO-camera veel voordelen heeft die met een grote camera niet bereikt kunnen worden.

Met name de scherpte en hoe dicht we bij de tanden en zachte weefsels kunnen komen maakt het beeld na enig oefenen fenomenaal. De kleuren zijn perfect en juist dat is vaak een probleem met een grote camera die op grotere afstand van de behandeling moet filmen. De kabels zijn goed op het lichaam te dragen en de installatie is gemakkelijk en wijst zich vanzelf. Het precies goed instellen is dus even wennen en de behandelaar/filmer moet proberen om grote bewegingen tot een minimum te beperken. Na editen beschik ik over zeer fraaie filmpjes gemaakt met deze kleine, lichte, knappe intraorale filmcamera. De beelden worden bewaard op de SD-kaart en niet op de app, waardoor de films overgebracht kunnen worden naar de personal computer of laptop.

De twee fimpjes van deze behandelingen:

Peri impl IA | Chirurgische behandeling peri-implantitis

Mini PRF build up | Implantaat element 22 met botopbouw

Meer informatie >>


Tip

Themanummer TandartsPraktijk 9-2018 over Mondfotografie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.