Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tolk voor tandartsen

Diederik Wieman
Met de instroom van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen kan in de tandartspraktijk een communicatieprobleem ontstaan. Het is daarom goed om te weten dat ook tandartsen (in veel gevallen) gratis tolken kunnen inschakelen.  
Premium

Gaat het om een asielzoeker of een andere zorgvrager met een COA-zorgpas dan kun je kosteloos een tolk inschakelen via bureau LiveWords (020) 380 81 82. Deze organisatie stuurt de factuur naar het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Heeft de zorgvrager een reguliere zorgpas, dan kan de zorgverzekeraar de kosten van een tolk mogelijk vergoeden. Lastiger wordt het wanneer de zorgvrager geen zorgpas heeft. Je bent dan weliswaar vrij in de keuze voor een tolkenbureau, maar de kosten zijn wel voor eigen rekening. Tenzij je vermoedt dat de zorgvrager het slachtoffer is van mensenhandel. In dat geval kun je de kosten declareren bij het CoMensha (Coördinatiecentrum tegen mensenhandel). Dit kan ook het geval zijn bij Oekraïense vrouwen.

Voor de Oekraïense vluchtelingen in het algemeen is het ook lastig. Zoals uit eerdere berichtgeving op TP blijkt, wordt alleen de zorg uit het basispakket vergoed. Het ministerie van VWS moet nog een beslissing nemen of tolkkosten voor Oekraïense vluchtelingen worden vergoed. Meer weten over het inschakelen van tolken? Kijk dan hier.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.