Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TBS’er laat zich niet door tandarts ‘in de bek kijken’ 

Diederik Wieman
Ook als TBS’er heb je rechten. Zeker als het om zorg gaat. Maar een gedetineerde uit een TBS-kliniek die om een andere tandarts vroeg, kreeg van het regionaal Tuchtcollege nul op het rekest.

De TBS’er wilde niet langer behandeld worden door de tandarts die eens per maand op locatie komt en verwijt de zorgmanager medische dienst dat deze niet tegemoet wil komen aan zijn wens om een andere tandarts buiten de kliniek te zien. Uit het gespreksverslag tussen gedetineerde en zorgmanager blijkt de TBS’er stellig: ‘deze tandarts mag niet in mijn bek kijken.’ De gedetineerde kon niet goed aangeven waarom, ook is het niet met de betreffende tandarts besproken. Wel heeft de betreffende tandarts enige tijd geleden een afgebroken element moeten trekken. Ook vond de klager de tandartsbus niet geschikt voor behandeling omdat ‘je daar niet kunt spoelen’. De klager heeft het recht om zelf een arts of tandarts te kiezen, maar moet deze dan op eigen kosten bezoeken (inclusief het vervoer). Daar heeft de klager geen gebruik van willen maken. Het tuchtcollege verklaart de ingediende klachten daarom kennelijk ongegrond. Lees hier het hele verslag en de uitspraak. 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.