Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMT neemt suggesties TandartsPraktijk inzake vaccineren over

De KNMT opperde vorige week het idee om tandartsen te laten bijspringen bij het vaccineren tegen het Covid-19 virus.

 

Daarmee neemt de beroepsgroep de oproep van voormalig TandartsPraktijk hoofdredacteur Teun Domburg bijna letterlijk over. Domburg schreef in zijn Redactioneel Vaccineren bij uw tandarts? in TandartsPraktijk november vorig jaar al:

‘Er wordt een flink capaciteitsprobleem verwacht zodra er een vaccin tegen Covid-19 beschikbaar is. Of dat nu in december 2020 komt of in maart 2021, het zal een enorme operatie worden om iedereen die zich wil laten vaccineren te bereiken. Veel reguliere zorg is tenslotte ook al uitgesteld en moet worden ingehaald wanneer de gezondheidszorg weer kan opschalen.

Wij tandartsen zien met regelmaat een flink deel van de bevolking, zijn bevoegd en bekwaam om te injecteren en beschikken ook over geschikte ruimtes met hygiëneprotocollen om vaccinaties uit te voeren. Onderzoeken geven aan dat patiënten hun tandarts vaak hoog waarderen en vertrouwen. Ik verwacht dat zij zich ook zonder angst zullen laten vaccineren in hun tandartspraktijk. Bieden wij onze praktijken aan om de zorg te ontlasten en Nederland te (helpen) vaccineren?’

Goede infrastructuur

Volgens Henk Donker, bestuurslid van de KNMT, kan een tandartsenpraktijk in hoog tempo het patiëntenbestand vaccineren, omdat de benodigde infrastructuur aanwezig is. En daarnaast zijn tandartsen uitstekend in staat om de vaccinaties veilig toe te dienen. “Tandartsen hebben veel ervaring met injecteren. Een verdoving geven in de onderkaak is veel lastiger dan een eenvoudig prikje in een bovenarm.” Misschien is het een idee om iedere patiënt die toch al bij de tandarts komt meteen een vaccinatie geven?

De KNMT heeft de suggestie neergelegd bij het ministerie van Volksgezondheid maar heeft daar volgens voorlichter Anita Zijlstra geen reactie op gekregen.

Hoe denkt u hierover?
Laat het weten via (onderstaande) anonieme Poll

Beeld: © Konstantin Yuganov / stock.adobe.com


Poll vaccineren bij de tandarts | Drie meerkeuzevragen

Poll Vaccineren coronavirus >>

Poll | Vaccineren coronavirus


Tip | Gratis microlearning intramusculair injecteren

Gratis microlearning intramusculair injecteren | Mondzorgpersoneel wil vaccineren

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.