Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandarts Wiersema: ‘Duurzaamheidsprijs voor tandartspraktijken zou een mooie stap zijn’

Als het aan tandarts Edwin Wiersema ligt, komt er een duurzaamheidsprijs voor tandartspraktijken. De KNMT zou de juiste partij zijn om die taak op zich te nemen, vindt hij. In de tandartspraktijk die Wiersema en zijn dochter Sharon in Westerbork hebben, staat in alle facetten duurzaamheid centraal.
Premium

 

 

Milieu en natuur hadden al de belangstelling van Wiersema toen hij nog op de middelbare school zat. Hij is al sinds 1983 lid van de milieuwerkgroep Westerbork, waar zijn praktijk gevestigd is. In zijn eigen praktijk was hij een van de eersten die een amalgaamfilter toepaste en andere maatregelen nam om het milieu zo min mogelijk te belasten. “Een duurzame praktijk zorgt voor een zo klein mogelijke footprint”, zegt hij. “En daar kun je heel veel voor doen.”

Dat doen de Wiersema’s dan ook, op alle fronten. Ze proberen zoveel mogelijk personeel van dichtbij aan te nemen, liefst fulltime, om reiskilometers te beperken. Ze nemen geen patiënten aan van buiten het verzorgingsgebied en stimuleren fietsgebruik bij patiënten en personeel met een overdekte ruime fietsenstalling. Liefst bieden ze patiënten in dezelfde sessie controle, behandeling en combinatie met de afspraak met de mondhygiënist. Patiënten kunnen in de wachtkamer de wachttijd doden door te lezen in de lectuur over natuur en milieu die daar ligt. Elke maand worden de tijdschriften doorgegeven aan de buurman, die ze vervolgens weer aan zijn buurman geeft en die weer aan zijn zoon. Zelf rijdt Wiersema zijn benzineauto wel op voordat hij een elektrische auto aanschaft. “Bewust”, zegt hij, “anders blijft na inruil toch weer iemand anders in die auto rondrijden.”

Praktijkmaatregelen

Het blijft niet bij patiënten en medewerkers. Voor de bouw van de praktijk is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, vooral staal en steen, zonder gebruik van tropisch

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.