Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

 ‘Samen beslissen’ in de mondzorg krijgt subsidie

Diederik Wieman
Onderzoekers van het UMCG krijgen 200.000 euro subsidie van Zorginstituut Nederland om tandartsen en mondhygiënisten (in opleiding) te leren hoe ze het beste met patiënten in gesprek kunnen gaan.
© ArtistGNDphotography / Getty Images / iStock

De campagne ‘Samen beslissen’ heeft in de zorg al geleid tot goede resultaten. Behandelingen slaan bijvoorbeeld beter aan. En patiënten zijn tevredener en trouwer aan afspraken als zij worden betrokken bij de beslissing. Wat zijn de behandelopties? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat past het beste bij mij en mijn leven? Dit geldt natuurlijk ook voor patiënten van de tandarts of mondhygiënist. Het valt lang niet altijd mee om te overzien wat de mogelijkheden en de beste opties zijn. Voor mensen die laaggeletterd zijn of lage gezondheidsvaardigheden hebben is dat vaak extra moeilijk. In dit project worden (aankomende) mondzorgprofessionals en docenten van de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde, getraind in het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden, begrijpelijk communiceren en het toepassen van ‘samen beslissen’ in gesprekken. Dit gebeurt in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG, in vijf tandartspraktijken in en om Groningen en in het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. Voor patiënten wordt onder meer een toegankelijke folder en video gemaakt. Het project start op 1 september 2023 en loopt tot 1 september 2025. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.