Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recht nog niet toegesneden op AI in de zorg

Diederik Wieman
Wat betekent de alsmaar verdergaande technologisering voor belangrijke waarden in de zorg, zoals autonomie, beroepsgeheim en privacy, aansprakelijkheid of de rol van persoonlijk contact? Over die kwesties gaat Corrette Ploem, bijzonder hoogleraar ‘recht, zorgtechnologie en geneeskunde’, zich de komende jaren buigen.
© peshkov / Getty images / iStock

Ploem bezet de leerstoel namens de KNMG aan de Universiteit van Amsterdam, en sprak onlangs haar oratie uit. ChatGPT kan best, zegt ze, ‘een nieuw vriendje van de arts’ worden, een digitale collega die met hem meekijkt en hem behoedt voor fouten. Maar de vraag is wel: hoe gaan we dat inzetten? ‘Een arts is geen diagnosemachine; patiënten zullen altijd artsen nodig blijven hebben, al was het alleen maar om hun persoonlijke voorkeuren met hen te kunnen delen. Persoonlijk contact bij de zorgverlening zouden we daarom in de wet moeten verankeren. Het moet namelijk steeds duidelijk zijn onder welke omstandigheden een fysieke ontmoeting noodzakelijk is en wanneer videobellen, een telefoongesprek of contact via chat of e-mail voldoende is.’ Lees hier het volledige artikel. (Bron: Medisch Contact).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.