Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plaatsen onzichtbare beugel: orthodontische ervaring is belangrijk

Een transparante beugel maakt je tanden rechter, maar er zitten risico’s aan de behandeling. "Niet alle aanbieders zijn even kundig." Dat valt te lezen in een artikel op nrc.nl.

Het lijkt op sociale media dat vooral twintigers met zo’n beugel rondlopen, maar tandarts Karin Molhoek uit Den Haag plaatst de aligner juist veel bij veertigers en vijftigers. Volgens haar sluit de onzichtbare beugel aan bij de trend dat we er eeuwig jong uit willen blijven zien. “De één laat een rimpel wegspuiten, de ander zijn tanden rechtzetten.”

Yijin Ren, hoogleraar orthodontie,  vindt het een positieve ontwikkeling dat steeds meer volwassenen kiezen voor orthodontische behandelingen. En niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, want een afwijkende stand van het gebit en vooral van de kaken kan ook lichamelijke klachten geven, zoals pijn in de kaakspieren en hoofd- of nekpijn. Ren waarschuwt ook voor de keerzijde van de populariteit. Social media-campagnes kunnen valse verwachtingen wekken. Volgens haar zijn de resultaten die je daar ziet niet voor iedereen haalbaar. De onzichtbare beugel lijkt vooral geschikt voor kleine afwijkingen, als er bijvoorbeeld een paar tanden netjes op een rij moeten worden gezet. Voor het geheel verplaatsen van een tand lijkt de onzichtbare beugel minder effectief.

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onzichtbare beugels. Uit een Amerikaanse wetenschappelijke vergelijking uit 2007 tussen Invisalign en vaste beugels maakt Ren op dat het resultaat van de onzichtbare beugel ‘minder stabiel’ is. De kans dat de tanden teruggaan naar de oorspronkelijke positie lijkt groter.

Regelmatig controleren

Aan het woord komt een patiënt die niet onverdeeld enthousiast is. Patiënt had gehoopt in een half jaar klaar te zijn, maar dat pakte anders uit. De beugel werd de eerste keer niet goed ingemeten, waardoor het effect onvoldoende was. De orthodontist bestelde – zonder meerkosten – nieuwe beugels. Met die wachttijd meegerekend kost het hele traject inmiddels nu anderhalf jaar. Bovendien bleek patiënt te slissen met haar beugel in, en ze kreeg er een droge mond van. En daar had de orthodontist haar niet voor gewaarschuwd, en daar stond ook niets over op internet. Toch hield patiënt de beugel in en zou ze het weer doen.

Orthodontische ervaring is belangrijk

Het risico op onrealistische verwachtingen wordt versterkt doordat niet alle aanbieders van de onzichtbare beugel even kundig zijn, volgens Ren. Aligners hoeven niet te worden geplaatst door een orthodontist – die een vierjarige specialisatie heeft gevolgd. Ook een tandarts mag dit doen – na een cursus van één dag. “Orthodontische ervaring is echter belangrijk om te kunnen beoordelen of een onzichtbare beugel geschikt is”, zegt Ren.

Tandarts Molhoek, die zelf verschillende orthodontiecursussen heeft gevolgd en veel ervaring heeft met gewone en onzichtbare beugels, laat weten dat ook voor de controles ervaring van belang is. Regelmatig controleren is belangrijk, want als één beugeltje niet goed aansluit, gaat het hele systeem uit de pas lopen.

Lees verder op nrc.nl >>

Bron: nrc.nl
Beeld: © Rasulovs / Getty Images / iStock

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.