Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parodontitis en diabetes versterken elkaar

Diederik Wieman
Recent onderzoek wijst uit dat diabetes en chronische mondaandoeningen nadelige langetermijneffecten op elkaar hebben. Bovendien kan deze wisselwerking de behandeling van de aandoeningen in de weg staan.
Premium

Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki onderzochten of afwijkingen in de mondgezondheid vooraf kunnen gaan aan of verband houden met chronische systemische aandoeningen. Na meerjarig onderzoek ontdekten ze dat parodontitis een sterke link heeft met diabetes en dat de twee elkaar ook beïnvloeden. Bij het onderzoek waren 68.273 patiënten van 29 jaar of ouder betrokken die tussen 2001 en 2002 ten minste één keer naar de tandarts gingen. In totaal had 46.998 van de onderzoekspopulatie diabetes. Bovendien had bij aanvang van het onderzoek ongeveer 25% van de deelnemers parodontitis, 17% cariës, meer dan 70% periapicale parodontitis en 9% minder dan 24 tanden. Dat parodontitis verband houdt met veel chronische ziekten is al uit andere studies gebleken. Maar dankzij de lange looptijd van dit onderzoek (meer dan 10 jaar) zijn er nu causale verbanden en bidirectionele effecten vastgesteld met diabetes. Volgens de bevindingen was het hebben van parodontitis, cariës of periapicale parodontitis-laesies geassocieerd met metabool syndroom, type 1 en 2 diabetes en zwangerschapsdiabetes. De onderzoekers ontdekten ook dat er een vrij sterke associatie was tussen het aantal rotte tanden en de incidentie van diabetes. De onderzoekers zagen geen vergelijkbare associatie tussen afwijkingen in de mondgezondheid en andere veel voorkomende chronische ziekten, zoals reumatoïde artritis of ernstige psychische stoornissen. Lees hier het hele onderzoeksartikel.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.