Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klassieke tandenborstel uit 1958 is toch het beste

Bert Bukman
Een ouderwets 'plat' tandenborstelontwerp uit 1958 slijt niet alleen het minste, maar is het ook het meest gebruiksvriendelijk en uiteindelijk ook beter tegen tandplak. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
tandenborstel

Het onderzoek van twaalf verschillende typen tandenborstel werd uitgevoerd door Tufts University School of Dental Medicine. De onderzoekers plaatsten de tandenborstels in een aantal sessies van twee uur op een mechanische simulator. Na elke sessie maten zij de slijtage.

De Sound Feelings Soft Plain-tandenborstel, naar een gepatenteerd ontwerp van Robert Hutson uit 1958, bleek uiteindelijk het minst gevoelig voor slijtage. Een ander voordeel van deze blokvormige tandenborstel met dicht opeengepakte haren van gelijke lengte, is de platte handgreep. Deze is gemakkelijker in het gebruik.

Tandplak

Uit een eerdere studie uit 2013 blijkt dat versleten tandenborstels minder effectief zijn in het verwijderen van tandplak. Een tandenborstel met een lage slijtage-index is dus effectiever in het voorkomen van tandbederf, aldus de onderzoekers van Tufts.

Howard Richman, oprichter van Sound Feelings, blies het ontwerp uit 1958 naar eigen zeggen nieuw leven in vanwege zijn zoektocht naar een borstel die het beste werkt voor zijn gevoelige tandvlees. ‘De borstelharen van ongelijke lengte van moderne tandenborstels irriteren mijn tandvlees tijdens het tandenpoetsen. Dit komt doordat de langere haren verder uitsteken dan nodig is,’ aldus Richman.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.