Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodkreet: laat meer studenten toe

De tandartsen in de regio Rotterdam, West-Brabant en Zeeland hebben een brandbrief gestuurd naar Den Haag over het grote tekort aan collega’s. De kans bestaat dat patiënten in deze regio's in de toekomst steeds vaker zonder tandarts komen te zitten vanwege overvolle praktijken. Dat valt te lezen in BN DeStem.

 

Volgens de tandartsen dreigt de mondzorg vooral bij kinderen tekort te schieten, terwijl het met het oog op preventie juist zo belangrijk is om er tijdig bij te zijn. Maar als de ouders geen tandarts hebben, komen de kinderen ook niet bij de tandarts. Veel ouders weten bovendien niet dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar gratis is.

Brandbrief

De brandbrief van de Rotterdamse Tandartsen Vereniging en de collega’s in Zeeland en West-Brabant is gericht aan de demissionaire ministers Tamara van Ark (Volksgezondheid) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs).

In de ogen van de tandartsen ligt de oplossing in de opleiding. Al ruim tien jaar is het advies vanuit het Capaciteitsorgaan (dat kijkt of er voldoende tandartsen zijn) om meer studenten toe te laten tot de opleiding. Momenteel zouden er honderd tandartsen per jaar extra nodig zijn. Deze studenten moeten snel worden toegelaten is het advies in de brief, want elke student die aan de opleiding begint, heeft pas over zeven tot acht jaar de opleiding afgerond.

Opleiding Tandheelkunde bepalende factor

Het tekort aan tandartsen speelt overigens niet overal in Nederland een rol. Er zijn forse verschillen tussen steden mét en zonder opleidingsplaatsen. Studenten blijven vaak hangen in de buurt van hun opleidingsplaats (Amsterdam, Groningen en Nijmegen).

In Rotterdam bijvoorbeeld waar geen tandheelkundige opleiding is aan het Erasmus MC, zijn vele malen minder tandartsen per 100.000 inwoners. De wens is dan ook dat een deel van de opleiding voor de extra studenten in Rotterdam komt. Alleen door extra studenten toe te laten, zouden ook kinderen in Rotterdam de mondzorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Bron: BN DeStem
Beeld: © AndreyPopov / Getty Images / iStock


Gerelateerd

Brandbrief KNMT: los nu eindelijk eens het tandartsentekort op

De Nederlandse tandarts sterft uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.