Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Nederlandse tandarts sterft uit

Een op de zes tandartsen die in Nederland werkt, komt uit het buitenland. Een Poolse, Spaanse of Griekse tandarts die hier niet is opgeleid, maar wel gaatjes vult en kiezen trekt. Waarom staan er zo veel buitenlandse tandartsen in de behandelkamer? Op nu.nl zegt praktijkhouder Arjan van den Dorpel (57) uit Zeeland: "Pas afgestudeerde tandartsen hebben een riante positie. Ze hebben de praktijken voor het uitkiezen, en intussen is de tandarts in Zeeland aan het uitsterven."

Nederland kampt met een tandartsentekort. Elk jaar gaan er meer tandartsen met pensioen (zo’n 300) dan dat er aan de universiteit afstuderen (ongeveer 240). De komende tien jaar gaat zelfs een op de drie tandartsen van de oude dag genieten, schat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Per jaar zit er een limiet van 259 nieuwe studenten op het aantal plekken in de studie tandheelkunde. Die numerus fixus werd in 2006 met opzet niet verhoogd, met het idee dat assistenten en mondhygiënisten veel taken van tandartsen zouden kunnen overnemen. Dat heeft in de praktijk echter anders uitgepakt: er zijn óók tekorten in die groepen.

De Zeeuwse tandarts is aan het uitsterven

Op NU.nl zegt praktijkhouder Arjan van den Dorpel (57): “Pas afgestudeerde tandartsen hebben een riante positie. Ze hebben de praktijken voor het uitkiezen. Intussen is de tandarts in Zeeland aan het uitsterven.” Eén Zeeuwse tandarts (vooral oudere mannen) behandelt gemiddeld 2.700 inwoners, dat is aanzienlijk meer dan het  gemiddeld aantal patiënten van 1.950 in de rest van het land.

Toen Van den Dorpel met zijn collega op zoek ging naar een potentiële opvolger, stuitte hij op het tandartsentekort. Hij wilde iemand in dienst die op termijn de praktijk zou overnemen en met wie zijn patiënten een langdurige vertrouwensband konden opbouwen. Maar geen van de afgestudeerde tandartsen liep warm voor een aanstelling in de praktijk op het platteland.

Pas afgestudeerde tandartsen hebben de praktijken voor het uitkiezen

Tandartsen uit vooral België, Duitsland, Spanje, Portugal en Griekenland vullen dit gat op. Met een diploma behaald in landen uit de Europese Economische Ruimte (EER) en een bewijs van taalvaardigheid kan een buitenlandse tandarts zich zonder problemen inschrijven in het BIG-register en aan de slag gaan. Zo’n 16 procent van de geregistreerde tandartsen komt inmiddels uit het buitenland, en in de provincie Zeeland is dat zelfs 35 procent. Maar er werken vooral veel Belgen in Zeeland.

Van den Dorpel schakelde bemiddelaar DPA in. Dit bureau rekruteert tandartsen uit heel Europa en verzorgt een intensieve Nederlandse talencursus van drie maanden. Dat zijn per definitie ondernemende en leergierige mensen die het avontuur willen aangaan. Dankzij de bemiddelaar werkt er sinds twee jaar een jonge Portugese tandarts (27) in de praktijk van Van Dorpel. Van Dorpel zegt: “We hadden vanaf dag één een klik. Ze spreekt vloeiend Nederlands en mensen gaan zonder enige aarzeling naar haar toe. Het geeft rust dat er iemand is die van plan is hier langer te blijven.”

Is er nog een kwaliteitsverschil

Volgens Van den Dorpel niet, al valt het hem wel op dat de manier van tandzorg in Nederland soms anders is. Nederlandse tandartsen zijn erg preventief ingesteld. Het is hier ingesleten om twee keer per jaar langs te komen voor controle. In andere landen, waar de vergoedingen anders zijn geregeld, is de tandheelkunde meer gericht op acute zorg, zoals tanden trekken.

Intussen hamert Van den Dorpel via het Capaciteitsorgaan, een commissie die de overheid adviseert, op een verhoging van de opleidingsplekken voor tandartsen. Want nu de economie in andere landen weer aantrekt, is het voor buitenlandse artsen steeds minder aantrekkelijk om naar Nederland te komen.

Door: NU.nl/Lisa Peters
Beeld: ANP

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.