Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe sneltest voor opsporing parodontitis

Diederik Wieman
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham werken aan een sneltest die (de ernst van) tandvleesaandoeningen kan detecteren. Snelle opsporing is volgens de onderzoekers niet alleen van belang voor de mondgezondheid, maar kan ook bijdragen aan vroege detectie van diabetes type 2, reumatoïde artritis en hart- en longaandoeningen. De sneltest kan in tandartspraktijken, gezondheidscentra of apotheken eenvoudig worden uitgevoerd.   
Entamoeba gingivalis kan parodontitis veroorzaken.
Premium

Onbehandelde parodontitis heeft verstrekkende en ernstige gevolgen voor de rest van het lichaam. De mondaandoening correleert met ontstekingsreacties van andere (chronische) aandoeningen. Bij diabetes type 2 bijvoorbeeld, is er een hoger risico op hartfalen en bij hart- en vaatziekten loopt de patiënt een verhoogde kans op beroerte of hartfalen. Parodontitis verergert reumatoïde artritis en kan leiden tot onomkeerbare verslechtering van patiënten met longemfyseem. 

Volgens de onderzoekers is voor mensen met deze aandoeningen vroege detectie en behandeling van tandvleesaandoeningen van groot belang. Dat kan binnenkort dus met de sonde die door faculteiten scheikunde en tandheelkunde van de Britse universiteit wordt ontwikkeld. Deze neemt een speekselmonster en stelt zowel de aanwezigheid als de ernst van parodontitis vast. Binnenkort wordt het eerste prototype van de sonde getest. Het is de bedoeling om een laagdrempelig apparaat te ontwikkelen dat breed ingezet kan worden in de mond- en gezondheidszorg. Op de vinding is octrooi aangevraagd. Lees hier de publicatie van de Universiteit van Birmingham of hier het wetenschappelijke artikel in het Journal of clinical periodontolggy.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.