Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zijn mondwratjes schadelijk?

Zoals er wratjes op de huid kunnen voorkomen, bijvoorbeeld op de vingers bij kinderen, zo kunnen wratjes ook in de mond voorkomen. De vakterm voor deze mondwratjes is papilloom.
Premium

 

https://static-content.springer.com/image/chp%3A10.1007%2F978-90-368-0643-5_10/MediaObjects/978-90-368-0643-5_10_Fig1_HTML.jpg

 

Papillomen worden veroorzaakt door een virus. Het gaat daarbij om een virus dat iedereen bij zich draagt. Waarom dat bij sommige mensen leidt tot het ontstaan van wratjes en bij anderen niet, is onbekend.

Bij mondwratjes kan het gaan om één enkel wratje, maar ook om meerdere tegelijk. Ze veroorzaken geen pijn, maar kunnen wel tot een geïrriteerd gevoel leiden. Mondwratjes zijn niet besmettelijk voor anderen.

In veel gevallen verdwijnen mondwratjes weer binnen enkele maanden uit zichzelf. Wanneer dat niet het geval is en de patiënt er hinder van ondervindt, kunnen mondwratjes meestal op eenvoudige wijze onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Ze komen meestal niet meer terug.

Mondwratjes zijn op zichzelf onschuldig en de patiënt kan er zelf weinig aan doen om ze te laten verdwijnen. Ze vormen eigenlijk ook geen gevaar voor anderen, omdat iedereen de bij mondwratjes betrokken virussen al eens heeft opgelopen en er min of meer ongevoelig voor is geworden.


Tip

Mond- en kaakziekten – Een atlas voor de dagelijkse praktijk

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.