Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeten tandartsen actie ondernemen tegen PFAS-vervuiler 3M?

Diederik Wieman
3M is een belangrijke leverancier van materialen, hulpmiddelen, instrumenten en apparatuur voor tandheelkunde en orthodontie. Maar de 3M vestiging in het Belgische Zwijndrecht heeft ook jarenlang afvalwater geloosd in de Westerschelde en zadelt het milieu daardoor op met een enorm PFAS-probleem. Peter Paul van Bennekom, tandarts en docent orthodontie, vraagt zich af of de beroepsgroep zich moet laten horen.
Het strand van Breskens aan de Westerschelde
Premium

Op zich heeft de chemische stof PFAS handige eigenschappen. Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel de koekenpannen die dankzij toepassing van PFAS niet aanbakken. PFAS is water-, vuil- en vet afstotend en wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, textiel, cosmetica en in diverse industriële toepassingen en processen. Tot zover het goede nieuws. Want PFAS heeft ook tal van schadelijke eigenschappen. Volgens het RIVM breekt het breekt niet of nauwelijks af in het milieu en hoopt zich op in het menselijk lichaam, in dieren en planten. Bovendien is het toxisch/kankerverwekkend. Inmiddels wordt PFAS vrijwel overal in het land in de bodem aangetroffen. Maar echt grote hoeveelheden van de stof vinden we terug in de Westerschelde. De veroorzaker is 3M, dat in Zwijndrecht (vlakbij Antwerpen), naar nu blijkt al jarenlang afvalstoffen in de Schelde loost waar een hogere concentratie PFAS in voorkomt dan is toegestaan. Inmiddels is de hoeveelheid PFAS in de natuur zo groot, dat de GGD Zeeland afraadt om (zelf gevangen) vis, garnalen en schelpdieren uit de Westerschelde op te eten.

Eigen rommel opruimen

‘Ergens is het natuurlijk een fantastisch bedrijf’ stelt Peter Paul van Bennekom op zijn LinkedIn pagina. Hij herinnert zich zijn eerste kennismaking met de merknaam: cassettebandjes en later met schoonmaakartikelen. ‘In 1986 organiseerde ik het lustrumcongres van John Tomes (tandheelkundige studentenvereniging -red) met die club als grootste sponsor en leverancier van fijne sprekers over het toen nog ‘verboden onderwerp’ esthetische tandheelkunde. In de loop van de jaren werd

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.