Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mobiele tandartsteams aan het front 

Diederik Wieman
Een mobiele tandheelkunde-eenheid biedt Oekraïense soldaten en burgers tandheelkundige hulp in gebieden dichtbij de frontlinie. Het gaat om plaatsen waar medische zorg door de oorlog inmiddels volledig ontbreekt en waar tandartsen met gevaar voor eigen leven patiënten helpen.
Foto: Ugo Poletti/Kyiv Post

De tandartsbus is een initiatief van goededoelenorganisatie Forpost Ukraine, dat een half jaar nodig had om een compleet uitgeruste mobiele tandartspraktijk te ontwikkelen. In de bus, een voormalig voertuig van de Oekraïense post, lossen twee tandartsen elkaar telkens af, zodat er rond de klok tandheelkundige zorg geleverd kan worden. De werkomstandigheden zijn ronduit slecht. Allereerst is de omgeving – dichtbij het front – erg onveilig. Daarnaast laten ook de hygiënische omstandigheden te wensen over. Zo is er meestal geen schoon, stromend water, maar alleen flessen mineraalwater. Bovendien stellen soldaten met klachten tandartsbezoek zo lang mogelijk uit waardoor de problemen vaak al verergerd zijn. Momenteel rijden er in Oekraïne ongeveer twaalf van deze mobiele tandartsteams rond. Meer weten? Lees dan hier het artikel in de Kyiv Post.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.