Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Bruins: ‘Mondzorg volwassenen hoort niet in basispakket’

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg is niet bereid mondzorg voor verzekerden van 18 jaar en ouder op te nemen in de basisverzekering. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Volgens de minister zouden bij opname van mondzorg voor volwassenen in het basispakket de uitgaven voor de Zorgverzekeringswet met bijna € 2 miljard toenemen. "Die rekening moeten we dan gezamenlijk betalen, wat neerkomt op ongeveer € 150 euro per verzekerde per jaar", aldus Bruins.
Aanbieden boek Integrale Geboortezorg aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport

Van Gerven stelde zijn vragen naar aanleiding van het bericht dat de tandarts onbetaalbaar is voor ruim een half miljoen mensen in Nederland. De organisatie Dokters van de Wereld bracht dit bericht naar buiten. Minister Bruins reageerde hierop  door het noemen van de CBS-cijfers, waaruit blijkt dat in 2018 80,3% van de Nederlanders minimaal één keer naar de tandarts is gegaan. De minister wijst er tevens op dat in de jaren dat mondzorg voor volwassenen nog in het ziekenfondspakket zat, het percentage Nederlanders dat minimaal één keer per jaar naar de tandarts ging aanzienlijk lager was (1990 71,3% en in 1995 74,6%). Bovendien zouden mensen volgens Bruins om verschillende redenen niet naar de tandarts gaan, niet enkel om financiële redenen.

In antwoord op de vragen van het SP-Kamerlid stelt de minister verder dat volwassenen eigen verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging van hun gebit: “Daarbij hoort dat zij regelmatig naar de tandarts gaan. Die eigen verantwoordelijkheid was ook de onderliggende gedachte bij de beslissing in 1995 om een groot deel van de tandheelkundige zorg voor volwassenen uit het ziekenfondspakket te verwijderen. Deze lijn is met de komst van de Zorgverzekeringswet doorgezet.”

Naar de brief van minister Bruins >>

Bron: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ANT
Beeld: Fotolia

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.