Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zuurfie’ AH sloopt kindergebit!

Dien Gambon
In de afgelopen maand september lette Albert Heijn niet meer op onze kleintjes …! In de AH-app konden familie en vrienden worden uitgenodigd voor een eigen Foodstars party. Na het kiezen van een favoriete challenge konden selfies worden geüpload en mocht er gestemd worden op alle inzendingen. Kinderen maakten zo kans om op de digitale schermen in de supermarktwinkels van de grootgrutter te komen.
Premium
Maar: één van deze challenges was de Zuurfie: bijt in een citroen en maak een selfie. Tandheelkundig uitermate risicovol en schadelijk voor het kindergebit. Dit soort uitdagingen zien we al veel langer op YouTube en hebben helaas veel navolging.
Influencers zoals Kalvijn en Senna, die actief zijn op YouTube en TikTok werden al ingezet voor de promotie van deze app op scholen. Dit soort aanmoedigingen met schadelijke gevolgen voor het gebit zijn ongewenst en zetten aan tot de sloop van het kindergebit. Erosieve gebitsslijtage, het oplossen van hard tandweefsel, wordt veroorzaakt door zuur in voedingsmiddelen of braken en/of oprispingen. Het kindergebit is kwetsbaarder voor zuren dan het blijvend gebit. In een kindermond is het zuur uit een citroenpartje relatief veel in vergelijking met een volwassen mond. Zuren hebben een lage pH en zijn slecht te neutraliseren. Hoe langer de contacttijd van zuur met het gebit, hoe groter de kans op het oplossen van de weefsels van tanden en kiezen. Smaakgewenning en voorkeur zijn afhankelijk van het aanbod van zuren. Als regelmatig zure producten worden genuttigd neemt niet alleen de gewenning aan zuur toe, maar ontwikkelt zich ook een voorkeur voor een (fris)zure smaak. Kortom: zuur sloopt het kindergebit en door deze Zuurfie challenge bestaat de kans dat een zure smaak ook nog eens de voorkeur krijgt.
Albert Heijn móet op onze kleintjes letten. En hoe bestaat het dat dit soort zure zooi door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt toegelaten?
Er is een tandartsentekort en dat moeten we
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.