Op pagina 11 van deze editie van TP stelden we u een meisje voor bij wie de extractiekeuze in de bovenkaak hoofdbrekens kostte. Op basis van ruimtegebrek in de onderkaak door prematuur verlies van melkcuspidaten en bijkomende factoren was tot een extractiebenadering besloten. In de onderkaak zal die te zijner tijd leiden tot extracties van premolaren. De huistandarts stelde voor om in de bovenkaak 16 26 te extraheren vanwege amelogenesis imperfecta. Een tegenwerping was dat extractie van 16 en 26 zonder aanwezigheid van de verstandskiezen in de bovenkaak direct voorsorteert op een aanzienlijk verkorte tandboog. We vroegen naar uw gedachten bij dit dilemma.
Extractie van eerste bovenmolaren
Een van de zaken die in het oog springen is dat het radiologisch beeld van een element met amelogenesis imperfecta er vaak behoorlijk goed uitziet. Die mooie wortels dragen echter een kroon die veel restauratieve verzorging nodig zal hebben op langere termijn. De restauratieve cyclus is al aardig op weg op deze jonge leeftijd en denkbaar is dat de weg langs kroon, endodontische behandeling en op lange termijn misschien wel een implantaat zal worden afgelegd. Dat gaat gepaard met aanzienlijke kosten, invasieve behandelingen en ongemakken. Extractie van 16 en 26 is natuurlijk ook invasief, maar het alternatief is dat we premolaren extraheren: arbitrair minder invasief.
Er bestaat overigens veel literatuur over orthodontie na extractie van gecompromitteerde eerste bovenmolaren. Het idee van Angle over de onmisbaarheid van deze