Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weg met hinderlijke vlekken

Erik-Jan Muts
Witte, gele of zelfs bruine vlekken zijn vervelende glazuurafwijkingen, met name in het front vanwege hun storende invloed op de esthetiek. Ze zijn soms zelfs ook functioneel hinderlijk als het glazuur door hun aanwezigheid niet meer intact is en een ruw en poreus oppervlak vormt. Goede reiniging door de patiënt is dan vrijwel onmogelijk. Kortom, tijd voor actie!
Premium

Achtergrond

Porositeit van het glazuur

Witte vlekken worden veroorzaakt door porositeit in het glazuur. Door de aanwezigheid van luchtbelletjes verandert de brekingsindex van het glazuur, met als gevolg een witte vlek. De porositeit van het glazuur kan op twee manieren ontstaan. Allereerst kan de porositeit van buitenaf ontstaan door cariogene activiteiten (witte vlekken). De porositeit kan ook tijdens de ontwikkeling optreden, als de ameloblasten lokaal (door trauma) of gegeneraliseerd (fluorose) zijn beschadigd. Bij kaasmolaren (gehypomineraliseerde eerste molaar) zijn ongeveer in de helft van de gevallen ook de centrale snijtanden aangetast.8 Een gele en/of bruine vlek kan ontstaan door celresten van de ameloblasten of door kleurpigmenten uit voedsel. Door deze porositeit op te vullen met nanokunsthars kunnen de optische eigenschappen worden hersteld.

Locatie van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.