Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom een vraag over de schildklier in de emrrh?

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn
Ik zou kunnen volstaan met de opmerking dat juist een gestoorde schildklierfunctie vaak niet bij inspectie valt in te schatten, behalve dat je kunt vermoeden of deze hyperthyreoot of hypothyreoot is.
Premium

Twee vragen van lezers die naadloos aansluiten:

  1. Een tandarts vraagt zich af of de EMRRH wel zo lang moet zijn, omdat de meeste vragen door zijn patiënten met ‘nee’ worden beantwoord. Met name de vraag over de schildklier: ’Dat zie je toch, of hij een schildklierprobleem heeft!’ (Tabel 1)

  2. ‘Een van mijn oude patiënten blijkt plotseling een hypothyreoïdie te hebben. Haar dochter vertelde dat ze de laatste jaren kouwelijk en traag was geworden, maar iedereen had haar leeftijd de schuld gegeven in het kader van ’moe wordt een jaartje ouder’. De psychiater had er aan gedacht toen ze een depressie kreeg, terwijl ze altijd zo vrolijk van natuur was geweest. Ze heeft nooit iets aan haar schildklier gehad en het komt ook niet in de familie voor. Had ik dat eerder moeten weten, gezien uw voordrachten over de medische anamnese?’

Antwoorden

Ik zou kunnen volstaan met de opmerking dat juist een gestoorde schildklierfunctie vaak niet bij inspectie valt in te schatten, behalve dat je kunt vermoeden of deze hyperthyreoot of hypothyreoot is. Ik denk dat u duidt op een struma, maar die zegt absoluut niets over de functie van het orgaan. Mijn advies: ‘Blijf er naar vragen, anders voorzie ik in uw praktijk een medische calamiteit. Mogelijk

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.