Vragenlijst, mits-verkenning en risk assessment: De mens achter de tanden

Kennis van oorzakelijke factoren van problemen in de mond is van cruciaal belang voor de tandheelkundige behandeling. Niet alleen voor de behandelaar, maar ook voor de bewustwording bij de patiënt zelf. Al in 2014 werd dit tijdens een lustrumcongres in ‘De Heerlickheijd van Ermelo’ door dr. John Kois in zijn voordracht over ‘Risk assessment’ benadrukt, maar een doeltreffende vragenlijst die noodzakelijk is voor het stellen van een juiste diagnose, miste ik. Welke vragen moeten gesteld worden om naast mondfoto’s en gebitsmodellen over voldoende informatie te beschikken om tot een gedegen diagnose en vervolgens een adequate en duurzame behandeling te komen? Met de zelfontwikkelde vragenlijst voor patiënten met gebitsslijtage hoop ik hiertoe een bijdrage te leveren. Deze vragenlijst wordt ook gebruikt voor de MITS-verkenning en het RISK assessment.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wat ik mis tijdens het vaststellen van de MITS (mondzorg, interesse, trouw, samen), het RISK assessment (risicoinschatting) en uiteindelijk de diagnose, is aanvullende persoonlijke informatie van de patiënt. Om meer te weten te komen over de mens achter de tanden, gebruik ik naast de gezondheidsvragenlijst1 een zelfontwikkelde vragenlijst die mij tevens helpt bij de waardering van de MITS en het RISK assessment. Ik stuur de lijst ruim van tevoren naar de verwezen patiënt met het verzoek deze zo volledig mogelijk in te vullen, zodat ik hem tijdens het eerste bezoek uitvoerig kan bespreken. Dit gebeurt ontspannen aan een tafel

0
9

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.