Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitgebreide reconstructie met observatieperiode

Irfan Abas
De problematiek en etiologie van een gemutileerde casus is veelal divers. Als te snel wordt gegrepen naar definitieve, onomkeerbare oplossingen, kunnen een of meerdere oorzaken onbehandeld blijven. In de onderstaande casus werd gewerkt aan de hand van een inleidend behandelplan waarbij de dringende zaken eerst werden aangepakt. Na een ‘parkeerfase’, waarbij de parodontale en endodontische (her)behandelingen werden geëvalueerd, werd verder gegaan met een definitief restauratief behandelplan.
Premium

Een 52-jarige patiënt meldde zich met de angst dat zijn voortanden binnen korte tijd zouden fractureren. De eigen tandarts van de patiënt had hem verwezen naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Door een gebrekkige communicatie over het mogelijk te volgen behandelplan verloor de patiënt zijn vertrouwen in het centrum. Patiënt werd in tweede instantie verwezen naar de kliniek voor complexe tandheelkunde in het Radboud UMC, waar onderstaande behandeling uitgevoerd werd.

Intake

Bij de intake valt direct op dat weinig lippenrood zichtbaar is en bij spreken laat patiënt weinig van zijn tanden zien. Het betreft een gezonde patiënt, die ook geen medicatie gebruikt (ASA I). Extraoraal zijn geen bijzondere afwijkingen waar te nemen. Intraoraal is sprake van weefselverlies bij het bovenfront: zowel niet-carieuze cervicale laesies als slijtage van het glazuur door attritie. Incisaal is er tevens verlies van dentine, wat kan duiden op erosie. In de zijdelingse delen zijn meerdere meervlaksrestauraties en cariës waar te nemen. Door verlies van element 36 en 46 is super-eruptie van 15,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.