Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Materiaalverwarmer | TP test

Irfan Abas
In dit nummer test ik de C-Flo van Bryant Dental: een handige verwarmer voor composiet, anesthesie en hypochloriet, die bovenal met zijn design en zwarte kleur stijlvol in de behandelkamer staat.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0015-7/MediaObjects/12496_2021_15_Fig1_HTML.jpg

Design meets natuurlijk bovenal function, want de C-Flo is zo ontworpen dat alle composietcarpules en -pistolen, anesthesiecarpules en spuiten met hypochloriet afzonderlijk van elkaar of tegelijk verwarmd kunnen worden. Voor kronen, bruggen en onlays vlak vóór adhesieve cementatie met composiet geldt immers dat een koude restauratie de composiet afkoelt. De C-Flo bestaat uit een basisplaat die opwarmt en een klein bedieningspaneel met verschillende temperaturen in verschillende kleuren. Als een gewenste temperatuur gekozen is, licht de rand van de plaat op in de kleur van de juiste temperatuur. Op die plaat bevestigen we de Vane (afb. 3 en 5) waarin de materialen verwarmd zullen worden.
De C-Flo kent vier temperaturen. Om te beginnen 39 °Celcius, waarmee de anesthesiecarpules op lichaamstemperatuur gebracht kunnen worden. Dit geeft bij het inspuiten bij de patiënt een mindere pijnbeleving. Dit is ook statistisch significant bevestigd in een recente split-mouth studie met 100 kinderen1. In de standaard kunnen 4 carpules tegelijk verwarmd worden, die binnen een aantal minuten op temperatuur zijn. Om tevens een hogere vloei en betere verwerking van de composiet te verkrijgen kunnen 16 composietcarpules tot 45 of 55 °C verwarmd worden. In-vitro-onderzoek toont aan dat composiet verwarmd tot 68 graden geen degradatie vertoont, maar vergeleken met niet-verwarmd composiet juist een significant betere adaptatie aan de caviteit geeft2. Deze temperatuur wordt geadviseerd wanneer kroon- en brugwerk gecementeerd moet worden met composiet dat een hoge vloeibaarheid heeft. Als laatste kunnen op een tweede plaat ook spuiten natriumhypochloriet voor reinigingen van wortelkanalen verwarmd worden.
Een fraaie accessoire is daarnaast de Hive (afb. 6) waarop 30 anesthesiecarpules tegelijk verwarmd kunnen worden. Na de ervaring voor deze test is de C-Flo een onmisbaar onderdeel van mijn praktijkvoering geworden. De C-Flo is exclusief te bestellen bij Hofmeester Dental. (Irfan Abas)
Referenties
  1. Gümüş H, Aydinbelge M. Evaluation of effect of warm local anesthetics on pain perception during dental injections in children: a split-mouth randomized clinical trial. Clin Oral Investig. 2020 Jul; 24(7): 2315-2319.
  2. Fróes-Salgado NR, Silva LM, Kawano Y, Francci C, Reis A, Loguercio AD. Composite pre-heating: effects on marginal adaptation, degree of conversion and mechanical properties. Dent Mater. 2010 Sep; 26(9): 908-14.
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.