Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toepassing van kruisbeetelastiek en micro-implantaten: Twee verschillende kruisbeetbehandelingen

Erik Reukers
Een 8-jarige jongen komt op verwijzing van zijn tandarts omdat hij een schaarbeet heeft in de zijdelingse delen van het eerste en het vierde kwadrant. Zijn eerste wisselfase is net klaar. Zelf heeft hij nergens last. Een 50-jarige mevrouw komt op eigen initiatief naar de praktijk omdat zij vindt dat haar lachlijn erg scheef staat. Tevens vindt zij dat kauwen met de rechterzijde van haar gebit moeizaam gaat.
Premium

Daan, 8 jaar, meldt zich in de praktijk op verwijzing van zijn tandarts. Zijn boventanden steken naar zijn gevoel iets naar voren, maar hij ondervindt geen hinder bij bijten en kauwen. Zijn ouders en hij vragen zich eigenlijk af waarom hij al zo jong naar de orthodontist is gestuurd. Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse I-afwijking met 4 mm overjet en 4 mm overbite. De mediaanlijn van onder wijkt iets naar links ten opzichte van boven. De wisseling bevindt zich in de intertransitionele periode. Het bovenfront staat in eversie met spacing van het bovenfront. In transversale zin staan de melkmolaren en de blijvende molaren aan de rechterkant in schaarbeet ten opzichte van elkaar. In verticale zin heeft lichte overmatige eruptie plaatsgevonden van de elementen in schaarbeet.

Mevrouw J., 50 jaar, komt op eigen initiatief naar de praktijk omdat zij zich stoort aan de verticale asymmetrie van haar lachlijn. De rechterkant is verder uitgegroeid ten opzichte van de linkerkant. Het kauwen gaat aan de rechterkant moeilijker dan links en volgens mevrouw heeft dit te maken met de scheefstand. Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse I-afwijking met 2 mm overjet en een asymmetrische diepe beet: links is de overlap 50% en rechts 100%. Er is een schaarbeet ter plaatse van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.