Tijdige condylectomie kan osteotomie voorkomen: Een meisje met een asymmetrisch gezicht

Een 13- jarig meisje komt op verwijzing van haar tandarts omdat haar gelaat een asymmetrische ontwikkeling toont. Verwerken van voedsel gaat moeizaam en zij bijt regelmatig op haar tong. In verband met interdentale spraak en afwijkend mondgedrag is zij logopedisch behandeld geweest, echter zonder bevredigend resultaat.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Estera, 13 jaar, meldt zich in de praktijk omdat haar gezicht scheefgroeit. Zij heeft een asymmetrisch gelaat waarbij de linkergelaatshelft verder is ontwikkeld dan de rechterhelft. Zij is niet tevreden met de esthetiek en ondervindt hinder bij het slikken en het maken van bepaalde klanken. Haar ouders en zij willen graag een symmetrisch gebit en gelaat waarmee in alle opzichten probleemloos kan worden gefunctioneerd.

Bij nader onderzoek constateer ik

0
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.