Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdige condylectomie kan osteotomie voorkomen: Een meisje met een asymmetrisch gezicht

Erik Reukers
Een 13- jarig meisje komt op verwijzing van haar tandarts omdat haar gelaat een asymmetrische ontwikkeling toont. Verwerken van voedsel gaat moeizaam en zij bijt regelmatig op haar tong. In verband met interdentale spraak en afwijkend mondgedrag is zij logopedisch behandeld geweest, echter zonder bevredigend resultaat.
Premium

Estera, 13 jaar, meldt zich in de praktijk omdat haar gezicht scheefgroeit. Zij heeft een asymmetrisch gelaat waarbij de linkergelaatshelft verder is ontwikkeld dan de rechterhelft. Zij is niet tevreden met de esthetiek en ondervindt hinder bij het slikken en het maken van bepaalde klanken. Haar ouders en zij willen graag een symmetrisch gebit en gelaat waarmee in alle opzichten probleemloos kan worden gefunctioneerd.

Bij nader onderzoek constateer ik een Angle klasse IIIsubdivisieafwijking met 0 mm overjet en 0 mm overbite. Er is klinisch sprake van een maxillaire hypoplasie met een kinpunt die naar rechts devieert. Solide interdigitatie ontbreekt in de zijdelingse delen. Parafuncties, zoals zuigen op duim of vingers, zijn niet bekend. De grootte van de tong is normaal, er bevinden zich geen afdrukken van de elementen in de tongrand en tijdens slikken wordt de tong in de open beet bij de zijdelingse delen geplaatst. Links is sprake van 1 premolaarbreedte mesio-occlusie terwijl de occlusie rechts neutro is. De mediaanlijn in de onderkaak wijkt 3,5 mm naar rechts ten opzichte van de mediaanlijn in de bovenkaak. De curve van Spee is in beide kaken vlak. De wisseling is voltooid. Skeletaal bestaat een mesiorelatie van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar met een uitgesproken verticaal groeipatroon, retrognatie van de maxilla en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.