Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thyreoïditis van hashimoto

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn
Geachte prof. dr. L. Abraham-Inpijn, Hierbij vraag ik u beleefd wat het effect van de thyreoïditis van Hashimoto is op de speekselklieren en op mijn handelen in het algemeen. De reden voor dit verzoek is dat de kaakchirurg van het ziekenhuis geen antwoord weet op deze vraag.
Premium

Antwoord

Het probleem is dat de thyreoïditis van Hashimoto een auto-immuunziekte is die nog al eens met andere autoimmuunprocessen samen gaat (o.a. ziekte van Sjögren, met invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit van het speeksel). Daarbij vermindert tijdens het ontstekingsproces de functie van de schildklier, zodat een hypothyreoïdie persisteert met invloed op alle lichaamsfuncties.

Bij het ontstaan van een verminderde functie van de schildklier daalt de speekselproductie in die mate dat de mondgezondheid kan verslechteren. Dit treedt op ook als er geen sprake is van een tweede immuunstoornis, zoals de ziekte van Sjögren.

Ik heb slechts één artikel gevonden waarbij de invloed op speeksel is onderzocht bij patiënten die alleen de ziekte van Hashimoto hadden.1 40 patiënten (vrouwen) met de ziekte van Hashimoto maar met een normale functie door behandeling met schildklierhormoon, waren betrokken bij het volgende onderzoek. Schildklierhormoon op zichzelf heeft geen invloed op de speekselsecretie. Het onderzoek met speeksel verzameld tussen 8 en 10 uur ‘s morgens, twee uur na voedsel- of andere intake, liet een significant lagere opbrengst van de ongestimuleerde speekselvloed bij patiënten met de ziekte van Hashimoto zien ten opzichte van een gematchte controlegroep, waarbij een uitgebreid scala van exclusiecriteria werd gehanteerd (ziekte van Sjögren, menopauze). Gestimuleerd was de opbrengst niet significant lager.2 De directe invloed van het schildklierhormoon op exogene klieren zou hier aan

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.