Thyreoïditis van hashimoto

Geachte prof. dr. L. Abraham-Inpijn, Hierbij vraag ik u beleefd wat het effect van de thyreoïditis van Hashimoto is op de speekselklieren en op mijn handelen in het algemeen. De reden voor dit verzoek is dat de kaakchirurg van het ziekenhuis geen antwoord weet op deze vraag.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Antwoord

Het probleem is dat de thyreoïditis van Hashimoto een auto-immuunziekte is die nog al eens met andere autoimmuunprocessen samen gaat (o.a. ziekte van Sjögren, met invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit van het speeksel). Daarbij vermindert tijdens het ontstekingsproces de functie van de schildklier, zodat een hypothyreoïdie persisteert met invloed op alle lichaamsfuncties.

Bij het ontstaan van een verminderde functie van de schildklier daalt de speekselproductie in die mate dat de mondgezondheid kan verslechteren. Dit treedt op

0
17

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.