Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

The Power of Pencil

Caroline Werkhoven
Wie wil nu niet de toekomst kunnen voorspellen? Tijdens het vervaardigen van directe composietrestauraties in het front is er tijdens de behandeling altijd die nieuwsgierigheid naar het eindresultaat. Bij het begin van de procedure wordt op een studiemodel een wax-up gemaakt en bij de patiënt een mock-up om dit eindresultaat te voorspellen. In de ‘colour mock-up’ kijken we of de gekozen composietcombinatie na uitharding qua kleur aan onze verwachtingen voldoet. Maar er is nóg een noodzakelijk hulpmiddel.
Premium

Naast het vastleggen van de vorm met behulp van een siliconenmatrix en het bestuderen van de interne kleuropbouw, is er nog een instrument noodzakelijk om voorspelbaar te kunnen werken – een simpel instrument: het potlood. Het potlood wordt tijdens de behandeling gebruikt om de dikte van de incisale rand en de overgangen tussen de verschillende vlakken, de zogenaamde transitional lines, duidelijker zichtbaar te maken en te bepalen of deze overeenkomen met de mock-up en de siliconenmatrix. Als de restauratie nog niet gepolijst is, kun je daarvan namelijk door het gebrek aan glans, en dus lichtreflectie, moeilijk de juiste positie bepalen. Na het polijsten echter wil je absoluut niets meer aan je restauratie veranderen, omdat er anders opnieuw gepolijst moet worden. Dit artikel laat in de vorm van een beeldverhaal alle stappen zien om exact tot het gewenste en van tevoren vastgelegde resultaat te komen.

De initiële situatie: de patiënt was negen jaar geleden betrokken bij een busongeluk, waarbij de 21 beschadigd raakte. Het element had een glazuur-dentinefractuur zonder pulpaexpositie en was geluxeerd. Het element is gerepositioneerd en endodontoloog Marga Ree heeft een endodontische behandeling uitgevoerd. Na acht jaar is het element intern gebleekt omdat het in de loop der tijd was verkleurd. Ook werd een glasvezelstift geplaatst en het element met composiet

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.