Het is niet voor niets dat dat onderwerp hoog op de agenda staat. Sinds enige tijd wordt steeds duidelijker dat de mondgezondheid in verband staat met de gezondheid van de rest van het lichaam. Zo blijkt uit verschillende studies dat een slechte mondgezondheid vaak samengaat met een groter risico op hart- en vaatziekten. Ook blijkt er een link te zijn tussen parodontitis en reuma, diabetes en misschien zelfs met erectieproblemen.
Bruno Loos gaf in een interview op radio 1 aan dat de tandartsen een belangrijke rol in het herkennen hiervan spelen en patiënten hierover moeten voorlichten. Dat is niet altijd even makkelijk. Er bestaat nog veel onwetendheid en ongeloof bij de patiënt. Als je de patiënt op de risico’s wijst, is de reactie vaak onverschillig. Een Postbus 51-campagne van de overheid zou ons een steuntje in de rug kunnen geven.
Tegelijkertijd is het groeiend tekort aan tandartsen in Nederland een onderwerp dat regelmatig de media haalt. Collega’s die in de periferie werken zijn hier allang van op de hoogte omdat zij er vaak al mee te maken hebben gehad. Probeer maar eens een opvolger voor je praktijk te vinden of je praktijk uit te breiden met een tandarts als je in Zeeland of Zuidoost-Drenthe werkt.
De oorzaken zijn veelal bekend: toenemende vraag naar tandheelkundige zorg, opdrogende instroom van tandartsen uit het buitenland, (vrouwelijke) tandartsen die vaker parttime werken, vergrijzing onder de tandartsen. Het Capaciteitsorgaan heeft de afgelopen jaren al regelmatig aangegeven dat het aantal