Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandarts van beroep, boer uit liefde

Frank van Wijck
Guido Vriends had al een carrière als slager en beroepsmilitair achter de rug toen hij de beslissing nam tandarts te worden. Inmiddels is hij dat ook, en samen met zijn vrouw en een aantal maten is hij zelfs in meerdere praktijken actief. Maar hij is ook een boer die zijn eigen worsten en kaas maakt en met zijn geiten aan wedstrijden deelneemt. Portret van een druk, maar ook gemoedelijk leven.
Premium

Hoewel Guido Vriends een mooie, modern ogende praktijk heeft in een gezondheidscentrum in Deurne, staat hij erop het interview te laten plaatsvinden in zijn woning, verderop in dezelfde straat. Niet zomaar een woning, maar een boerderij met grond en stallen en met een aardige diversiteit aan dieren. ‘We hebben onder andere twee koeien,’ zegt hij tijdens de rondleiding, wijzend op een van de stallen, waarin toch echt overduidelijk maar één koe staat. ‘De tweede koe zit nog in de andere.’ Die droge humor typeert hem.

Voor het interview neemt hij uitgebreid de tijd, hoewel hij toch fulltime werkt als tandarts, mede-eigenaar is van drie praktijken en ook nog alle dieren op die boerderij moet verzorgen en met sommige daarvan deelneemt aan wedstrijden. En hij heeft een gezin met zes jonge kinderen. ‘Als ik vijf uur op een nacht slaap kan ik er weer tegen,’ zegt hij met een glimlach. ‘Een enkele keer doe ik na het avondeten nog even een dutje aan tafel, maar dat is het dan wel.’ Aan diezelfde tafel zit tussen de middag het hele team van de praktijk verderop in de straat. Het tekent de gemoedelijke sfeer die Vriends naast die droge humor uitstraalt. Hard werken kun je ook met plezier doen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0086-x/MediaObjects/12496_2019_86_Fig1_HTML.jpg

Guido Vriends en Jolien de Cock met hun drie zonen en drie dochters. Middelste rij v.l.n.r: Anne, Gijs, Elke, Guus. Voorste rij: Emma en George.

Muzikant in het leger

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.