Tandarts, ouder of overheid

Omdat het grootste deel van de bevolking niet juridisch is geschoold, worden de begrippen ‘verantwoordelijkheid’ en ‘aansprakelijkheid’ nogal eens verwisseld. Je zou kunnen stellen dat verantwoordelijkheid gelijk staat aan ethische aansprakelijkheid. Andersom kan aansprakelijkheid worden opgevat als juridische verantwoordelijkheid.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Degene die verantwoordelijkheid voor een ander op zich neemt, voelt zich verplicht om goed voor die ander te zorgen. Zo voelen ouders zich verantwoordelijk voor het welzijn van hun kinderen. Tandartsen zouden zich verantwoordelijk kunnen voelen voor de tandheelkundige gezondheid van hun patiënten. Ook al zouden zij die verantwoordelijkheid niet voelen, toch kunnen zij door diezelfde patiënten ter verantwoording worden geroepen voor hun handelwijze.

Als dit gebeurt, kan ‘verantwoordelijkheid’ tot ‘aansprakelijkheid’ transformeren. Want de patiënt spreekt de tandarts soms aan om schadevergoeding

0
8

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.