Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rode Stier en Dauw uit de Bergen

Ruud Lamp
‘Net op tijd.’ Met deze woorden plofte een studentikoos type op de bank tegenover mij in de trein en nam meteen een hap uit zijn broodje met kruidig ruikend beleg.
Premium

Tot voor kort kende ik Red Bull alleen uit verhalen, de verpakking en uit de autoracerij. Het valt onder de energiedranken, heeft een hoog cafeïnegehalte, barst van de suikers en de zuren en het bevat taurine, een natuurlijk sulfonzuur. Bovendien zit er ook nog vitamine B6 en vitamine B12 in. Het ‘stimuleert lichaam en geest’. Het erodeert je gebit in een sneltreinvaart en het effect van de E-nummers is dan nog niet eens benoemd.

Dat staat allemaal op het blikje, behalve natuurlijk die laatste zin. Het wordt niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en je moet het ‘met mate’ drinken. Wereldwijd wordt het gewaardeerd door topsporters en studenten.

In de sportwereld begint men zich zorgen te maken over de slechte gebitstoestand van veel topsporters, mede door de consumptie van energiedranken. Was de keuze vroeger beperkt tot de tabletten druivensuiker en de enigszins aangezuurde isotone drankjes, tegenwoordig is er een enorme diversiteit aan vloeibare oppeppers, met Red Bull als koploper vooral onder scholieren. Wie wil zich op die leeftijd niet identificeren met student of topsporter? Het is ook nog eens betaalbaar: voor een dikke euro voel je je weer ‘fit’ in de klas. Dat is de klacht van de docenten: die leerlingen zijn zó druk. Het etiket adhd wordt dan al snel opgeplakt. Sommige kinderen zijn dermate aan deze drank verslingerd dat ze niets anders meer drinken en hyperen de dag door.

Met de marketing van Red Bull onder

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.