Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Respect’

René Gruythuysen
Respect betekent aanzien, eerbied of waardering die men heeft voor (of ontvangt van) iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden, volgens Wikipedia. Ik krijg nogal eens te horen dat ik te weinig respect toon voor bepaalde personen. Zo werd mij laatst te verstaan gegeven dat ik me schuldig maak aan harde, respectloze, ongegronde en onjuiste of onheuse beschuldigingen, ongevraagde commentaren, uit zijn verband gehaalde citaties en nergens op gestoelde aannames waarbij er klakkeloos gegeneraliseerd wordt.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0071-4/MediaObjects/12496_2019_71_Fig1_HTML.jpg

Het zou niet mooi zijn als dat het geval was. Maar het probleem hierbij is dat de kritiek afkomstig was van iemand die handelt op basis van hoogmoed en eigen belang. En van zo iemand hoef je niet te verwachten dat je een onderbouwing van de (valse) beschuldiging krijgt.

Gebrek aan respect wordt mij ook wel eens verweten door sommige (ex-)voorzitters van een wetenschappelijke vereniging. Waarom? Mijn kritiek heeft vaak te maken met het gevoerde beleid door een vereniging dat lang niet altijd in overeenstemming is met de doelen van de vereniging. Natuurlijk wordt dergelijke kritiek meestal niet erg op prijs gesteld (gerespecteerd!). Heel apart is ook dat een voorzitter van een vereniging mij op hoge poten vroeg om respect te betonen, die na zijn aftreden door steun te geven aan een claim van een voormalige ambtelijk secretaris de vereniging aan de rand van de afgrond bracht.

Zelf zal ik niet zo snel om respect vragen als het gaat om wetenschap en goede zorg. En ik ben op mijn hoede voor degenen die dat wel doen. Vaak hebben ze wat te verbergen. Als ik om respect vraag is het om waar de wetenschap voor staat en voor de doelgroep die

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.