Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties van lezers

N. Opdam Nijmegen
Kerstpuzzel (TP 1, januari/februari 2016, pag. 4-9)
Premium

Kerstpuzzel (TP 1, januari/februari 2016, pag. 4-9)

Gemiste diagnose?

Met interesse heb ik de ‘Kerstcasus’ in de TP bestudeerd en de gepresenteerde ‘oplossing’ gelezen in de eerste TP van dit jaar. Een goede risicoanalyse bij een gecompliceerde casus is de basis voor een succesvol behandelingsplan, maar volgens mij is de gepresenteerde analyse op zijn minst onvolledig, ondanks de gevolgde ‘checklist’ van John Kois.

Bij de patiënt zijn namelijk een fors aantal cariëslaesies aanwezig en het cariësrisico kan als hoog worden gekwalificeerd. Cariës wordt niet behandeld door laesies te restaureren maar door preventie. Cariës ontstaat niet door onvoldoende randaansluitingen maar door een disbalans in de mond. Nergens treffen we deze overweging aan in de oplossing. Hoe komt het dat een volwassen patiënt zo veel cariës ontwikkelt? Voeding?Medicijngebruik? Uit de literatuur weten we dat een hoog cariësrisico de kans op restauratiefalen tot meer dan vier keer kan verhogen, en in combinatie met aanwezig bruxisme wordt deze faalkans nog verder verhoogd (VandeSande et al, 2014). Ondanks het prachtig uitgevoerde klinische werk vrees ik dan ook dat over een aantal jaar deze patiënt weer geconfronteerd gaat worden met nieuwe problemen als de cariës niet behandeld wordt.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.