Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties van lezers

Premium

‘Een zeldzaam functioneel probleem’ (1): (TP april 2016, pag. 4-9)

Vanuit de ervaring die ik heb opgedaan binnen het CBT te Nijmegen wil ik enkele kanttekeningen plaatsen bij het artikel ‘Een zeldzaam functioneel probleem’. Onvolledige eruptie van gebitselementen, zodat er geen occlusie wordt bereikt, komt veelvuldig voor bij patiënten met een hypodontie.

Het direct opbouwen met composiet is een eenvoudige en goedkope techniek om de occlusie te herstellen. Reeds in 2000 beschreef ik een zelf-ontwikkelde techniek samen met mijn collega M. Stel in het NTvT. Bij deze techniek laat men de patiënt in de zachte composiet dichtbijten en wordt er in occlusie gepolymeriseerd. Deze methode wordt ook tegenwoordig nog veel bij beetverhogingen toegepast en levert een optimaal occlusaal contact op. Een eenvoudige oplossing is mijns inziens de eerste keus omdat door de continue verticale gelaatsgroei het occlusale contact weer verloren zal gaan.

De patiënt moet worden geïnformeerd dat ongeacht de gekozen oplossing de restauratie soms frequent moet worden aangepast indien behoud van occlusie belangrijk is. Hetzelfde zien we ook bij implantaten die indien ze goed geïntegreerd zijn zich verder als ankylotische structuren zullen manifesteren. De meerwaarde van een indirecte methode zal, zo die er al is, slechts beperkt zijn maar de behandeling wel aanzienlijk duurder maken.

J. Roeters
Sectie Integrale Tandheelkunde
Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

‘Een zeldzaam functioneel probleem’ (2)

In TP jaargang 37 nummer 3 april 2016 las ik het artikel ‘Een zeldzaam functioneel probleem’.

In het artikel lees ik niets over de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.