Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plan tot overbehandeling

Drs. J.M. Kreijns
Een 17-jarige fietser wordt door een scooter ondersteboven gereden. De scooter rijdt door, terwijl de jongeman met de rechterkant van zijn gezicht op het betegelde fietspad valt. Hij breekt zijn neusbeen, zijn rechterjukbeen, zijn rechteroogkas en zijn rechterbovenkaak.
Premium

Het probleem van de doorrijdende verkeersdeelnemer is geen modern probleem. Al 50 jaar geleden constateerden de Nederlandse motorrijtuigenverzekeraars dat er een vangnet moest komen voor mensen die door een motorvoertuig, zoals een scooter of auto, schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Veelal is de reden dat het verkeersslachtoffer voor zijn financiële schade niet bij de verzekeraar van de wederpartij kan aankloppen is het ontbreken van gegevens over die nietstoppende wederpartij. Ook komt het geregeld voor dat de veroorzaker van het ongeval niet verzekerd is.

Om de slachtoffers toch tegemoet te kunnen komen is in 1965 de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Dit fonds worden gefinancierd uit de jaarlijks vastgestelde bijdragen van de Nederlandse motorrijtuigverzekeraars. Een deel van alle premies van wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor motorrijtuigen gaat naar het Waarborgfonds. Het probeert zijn taken onafhankelijk, rechtmatig, efficiënt, maatschappelijk verantwoord, oplossingsgericht en klantvriendelijk te vervullen, zo stelt de website van het fonds. Dit betekent dat niet elke claim zonder meer wordt gehonoreerd. Claims die gebaseerd zijn op discutabele behandelvoorstellen worden, na zorgvuldige consultering van deskundigen, afgewezen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0123-y/MediaObjects/12496_2016_123_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 In een toegezonden tekening om de omvang van het gebitsletsel te visualiseren, heeft de nieuwe tandarts behoorlijke schade aan alle elementen aangegeven.

Onduidelijkheid over het gebitsletsel

Een 17-jarige fietser wordt door een scooter ondersteboven gereden. De scooter rijdt door, terwijl de jongeman met de rechterkant van zijn

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.