Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pigmentaties van het mondslijmvlies

Isaäc van der Waal
Tandartsen worden met enige regelmaat geconfronteerd met pigmentaties van het mondslijmvlies en het tandvlees. De oorzaken kunnen velerlei zijn. Wanneer is waakzaamheid geboden? Deze bijdrage beoogt de tandarts houvast te geven voor het stellen van de diagnose en advies te geven voor het verdere beleid.
Premium

Pigmentatie van het mondslijmvlies, de tong of de gingiva kan berusten op van buitenaf in het weefsel terechtgekomen pigment, veelal metaalpigment, of van binnenuit gevormd pigment, meestal melanine en soms ook ijzer afkomstig van uiteengevallen rode bloedcellen. In alle gevallen kan de kleur variëreren van bruin tot blauw en soms zelfs blauwzwart. Het is soms onmogelijk om op alleen klinische gronden er zeker van te zijn om wat voor soort pigment het gaat. Daarnaast kan plaatselijke vochtophoping, bijvoorbeeld in de vorm van een kleine cyste of een bloedvaatje, in eerste instantie doen denken aan pigmentatie. Meestal kan door het uitoefenen van lichte druk, bijvoorbeeld met de achterkant van een mondspiegeltje, gemakkelijk worden vastgesteld dat het om vocht gaat en niet om pigment.

Pigmentaties van het mondslijmvlies

In Tabel 1 is een op het eerste gezicht wat academisch overzicht gegeven van de diverse in de mond voorkomende pigmentaties. Moet een tandarts dat nu echt allemaal weten? Deze vraag is ook al eens in andere bijdragen over mondafwijkingen gesteld en ook nu luidt het antwoord bevestigend, zij het met enige nog toe te lichten nuancering. Wie anders dan tandartsen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.