Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paradigma shift

Dr. Hans van Pelt
In de Dental Tribune van mei 2017 werd geschreven dat we alert moeten zijn: de digitale analyse van de occlusie zal een nieuwe paradigmaverschuiving in ons beroep kunnen inhouden.
Premium

In de Dental Tribune van mei 2017 werd geschreven dat we alert moeten zijn: de digitale analyse van de occlusie zal een nieuwe paradigmaverschuiving in ons beroep kunnen inhouden. Onderwijs in occlusie en articulatie is de afgelopen jaren op de opleidingen nogal verwaarloosd en degenen die hier serieus mee bezig zijn worden ‘occlusionisten’ genoemd, waarbij ze in de hoek worden gezet van treurige collega’s die het allemaal niet goed begrijpen.

Waren er eerder van zulke ontwikkelingen in de tandheelkunde die tot ‘paradigma shifts’ leidden die niet zonder slag of stoot aanvaard werden?

Jazeker! Om me tot een voor ons overzichtelijke periode te beperken: een publicatie uit de jaren zeventig van de vorige eeuw beschrijft ‘Scientific revolutions in dentistry’, waarvan de bekendste zijn de fysisch-chemische hechting aan tandglazuur (Buonocore) met alle gevolgen voor de preparatierichtlijnen van G. V. Black, en het experimentele gingivitismodel (Silness&Loe). Niet veel later bleek dat initiële laesies zelfs konden remineraliseren, en dat parodontale infecties succesvol konden worden behandeld en het woord paradontose dus geschrapt moest worden uit het tandheelkundig lexicon. Pockets werden ooit gelucht zodat er zuurstof bij de anaerobe bacteriën kon komen!

In de jaren tachtig was je een charlatan als je je bezighield met implantaten. Een stelling uit het proefschrift van collega Swart destijds: ‘Het optimisme van implantologen is gebaseerd op de traagheid van de afstotingsreactie’. Jaren later bleek dat roken slecht was voor een goede osseoïntegratie. De publicaties van professor Hugo de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.