Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overkappingsprothese op implantaten in de bovenkaak

Bohn Stafleu van Loghum
Tegenwoordig is het plaatsen van implantaten ter bevestiging van een overkappingsprothese in de boven- of onderkaak de aangewezen behandeling bij patiënten met klachten over hun conventionele prothese. Alhoewel veel bekend is over het functioneren van een overkappingsprothese op implantaten in de onderkaak, zoals patiënttevredenheid, implantaatoverleving, staat van periimplantaire weefsels en het aantal implantaten dat nodig is, is minder bekend over het functioneren deze voorziening op implantaten in de bovenkaak. Carina Boven richtte daarop haar promotie-onderzoek.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0120-4/MediaObjects/12496_2018_120_Fig2_HTML.jpg

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Bij patiënten met een volledige prothese en klachten over hun bovenprothese, zijn implantaten, tegenwoordig, de eerste behandeloptie. Zij verbeteren de retentie en stabiliteit van een prothese en dragen daarnaast duidelijk bij aan een verbetering van de patiënttevredenheid en de kauwfunctie. Als wordt gekozen voor een overkappingsprothese in de bovenkaak, is de eerste vraag hoeveel implantaten gebruikt moeten worden. Het aantal langetermijnonderzoeken over dit onderwerp is beperkt, maar aan de hand van diverse artikelen lijkt het plaatsen van vier implantaten een betrouwbare keuze, mits de patiënt niet deels dentaat is en voldoende bot heeft voor het direct plaatsen. Na het bepalen van het aantal implantaten is de volgende vraag welke mesostructuur het beste gebruikt kan worden. Er zijn verschillende systemen beschikbaar: de staafmesostructuur en solitaire systemen, zoals drukknoppen en locators. Voor de onderkaak is de staafmesostructuur de gouden standaard vanwege de goede retentiecapaciteit, de lage onderhoudskosten en de patiënttevredenheid. De relatief hoge kosten zijn een nadeel. Verder is er bewijs dat solitaire bevestigingssystemen makkelijker door de patiënt schoon te maken zijn en dat peri-implantair bot en gingiva hierdoor gezonder is. Drukknoppen hebben meer nazorg nodig dan locators. De patiënttevredenheid lijkt voor beide systemen gelijk, daarom zou het gebruik van locators in plaats van drukknoppen gunstiger. Met mijn promotie-onderzoek wilden we het functioneren van een overkappingsprothese op implantaten verder onderzoeken en hebben we onder andere gekeken of locators een goed alternatief zijn voor een staafmesostructuur bij een overkappingsprothese in de bovenkaak op vier

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.