Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oefening baart niet altijd kunst

Arthur van Winsen
In mijn opleiding leerde ik veel vaardigheden, maar de meeste heb ik me in de praktijk eigen gemaakt door een combinatie van nieuwsgierigheid, cursussen volgen en een bepaalde mate van durf om nieuwe wegen in te slaan. Dat heeft me naast veel geploeter en vallen en opstaan ook veel plezier opgeleverd.
Premium

De eerste keer dat ik orthodontische brackets plaatste kostte mij dat bijna een hele middag. Door mijn ongeoefendheid vlogen de brackets soms als sprinkhanen door de behandelkamer. Bedrijfsmatig volstrekt onrendabel, maar het gaf mij wel een enorme voldoening toen het lukte. De keer daarop ging het al een stuk beter, wat mij stimuleerde om ermee door te gaan.

Ik weet ook nog goed hoe trots ik was na het plaatsen van mijn eerste implantaat. Na afloop bleef ik nog urenlang op de röntgenfoto naar het bevredigende resultaat staren.

Het leren van nieuwe vaardigheden gaat in verschillende fasen. De eerste fase is die van leerling. Je gaat voor de basisbeginselen bij iemand in de leer die het vak beheerst. Dan ga je stapje voor stapje verder. Je gaat van iets kunnen naar iets onder de knie krijgen terwijl je leermeester over je schouder meekijkt.

In fase twee begin je het in de vingers te krijgen. Dat is het moment waarop je je bekwaamheden zelfstandig gaat toepassen in je eigen werkomgeving.

In fase drie beheers je de kunst: je hebt je het vak zodanig eigen gemaakt dat je het meesterschap zou kunnen noemen. In deze fase ben je een geroutineerde vakman geworden die beloond wordt met een registratie in het beroepsregister.

De coryfeeën in het vak die waken over dat register kloppen zichzelf nogal eens als egomane bokito’s op

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.