Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NWVT-cursus ‘Occlu sense of no sense’

Bohn Stafleu van Loghum
Occlusie en articulatie is een onderwerp dat terecht in de belangstelling staat van tandartsen. Het belang van een goede occlusie en articulatie laat zich niet makkelijk bewijzen: nuchter en logisch nadenken is gewenst.
Premium

Het belang van een goede occlusie

Occlusie en articulatie is een onderwerp dat terecht in de belangstelling staat van tandartsen. Het belang van een goede occlusie en articulatie laat zich niet makkelijk bewijzen: nuchter en logisch nadenken is gewenst.

Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voorhanden om een specifiek occlusie- en/of articulatieconcept te adviseren bij restauratieve en/of prothetische behandelingen. Zelfs het veel gehoorde adagium dat hoektandgeleiding superieur zou zijn aan groepsgeleiding kan niet worden bewezen in relatie tot het comfort van de patiënt of de levensduur van restauraties. Wel is er overtuigend bewijs dat occlusie en articulatie geen rol spelen bij het ontstaan of onderhouden van temporomandibulaire klachten of bruxisme.

Door zorgvuldig te werken zijn we in staat duurzame restauraties te vervaardigen passend in de bestaande mondsituatie, waarbij uitvoerig ingrijpen in de occlusie en articulatie door mondzorgverleners veelal niet nodig is.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0104-4/MediaObjects/12496_2018_104_Fig1_HTML.jpg

Peter Wetselaar zal in zijn voordracht ‘Het belang van een goede occlusie’ een reeks algemene aspecten kritisch met u doornemen.

Leerdoelen

U kunt benoemen:

 • Wat het belang is van de grensposities van de bewegingen van de onderkaak.
 • Wat het verschil en het belang is van maximale occlusie en centrale occlusie.
 • Welke factoren een rol spelen bij de etiologie van bruxisme en TMD.

De klinische toepassing van de T-scan; het meten van de timing van het tandcontact

Tanden en kiezen groeien niet uit totdat ze gelijkmatig op elkaar passen. Met een T-scan zijn we voor het eerst in staat om nauwkeurig

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2018.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.