Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog altijd hepatitis b

prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Een paar vragen van tandartsen komen op hetzelfde neer, ze zijn alleen anders verwoord. De kern is: ik of medewerkers in mijn team zijn bij herhaling gevaccineerd tegen hepatitis B. Ook nu weer met de vakanties in zicht naar landen met veel hepatitis B, echter zonder succes.
Premium

Antwoord

Ik zou kunnen volstaan met de opmerking: laat de non-respons vaccineren met Fendriks. Met dit vaccin zijn heel goede resultaten bereikt bij mensen die bij herhaling geen immuniteit opbouwen met de gebruikelijke vaccinaties. De GGD in uw woonplaats kan u zeker hierover informeren en anders de tropenpolikliniek in het AMC (020-566 3330, open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur). Schriftelijke correspondentie: Polikliniek Tropische Ziekten, Academisch Medisch Centrum, Postbus 2266, 1100 DD Amsterdam. Aanvullende informatie vindt u in Tabel 1.

Opfrissing

Hepatitis B behoort nog steeds niet tot het verleden. De prevalentie in Nederland tijdens een project van het RIVM uit de periode 1995-1996 bedroeg 2,1% van de bevolking. Mogelijk was dat een topje van ijsberg. In 2004 was de prevalentie in Amsterdam onder niet in Nederland geboren patiënten van Turkse afkomst 4,8%. De incidentie verschilt per regio; zo was deze in 2006 in Amsterdam hoger dan in Rotterdam. Nog steeds is onbeschermd wisselend heteroseksueel contact, bij de mensen met de acute vorm, de meest voorkomende bron. Grof geschat had 50% van de patiënten de infectie opgedaan reizend in Suriname, Turkije of Thailand. (Tabel
2) Een enkeling was een non-responder die geïnfecteerd werd. In de laatste twee jaar zijn zowel de acute hepatitis B-beelden als het aantal dragers in Amsterdam ongeveer constant gebleven. De

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.