Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Net als in de film

Frank van Wijck
Iedereen die de film Marathon man heeft gezien, herinnert zich de gruwelscène waarin Laurence Olivier tekeergaat in het gebit van Dustin Hoffman. Na die film is het eigenlijk nooit meer goed gekomen met het beeld van de tandarts in de film, stelt bioloog Henk Brand, werkzaam bij ACTA. En hij kan het weten, want hij heeft honderden films verzameld en gezien waarin een tandarts een rol speelt.
Premium

‘Ik heb nooit met een masterplan mijn carrière uitgestippeld.’ Dat is eigenlijk best een opmerkelijke zin als je bedenkt dat degene die dit zegt een enorme gestructureerdheid en gedetailleerdheid aan de dag legt om iedere film te kennen waarin een rol is weggelegd voor een tandarts. Dat lijkt niet iemand die dingen van het toeval laat afhangen. ‘Toch is het wel een beetje zo gegaan’, vertelt hij. ‘Na mijn studie medische biologie was de arbeidsmarkt slecht. Dus besloot ik om promotieonderzoek te gaan doen in het Reumacentrum in Amsterdam en een postdoc in het AMC. In die periode kreeg ik de kans op een baan bij ACTA als universitair docent voor vier dagen in de week, met uitzicht op een vaste betrekking. Dat is nu 25 jaar geleden.’

Brand begon met onderzoek naar de functies van het speeksel en werkte daarnaast als docent voor de basisvakken. Dat laatste is nu minder geworden, zodat hij zich de laatste jaren meer concentreert op zijn functie als beleidsmedewerker onderzoek. Hij superviseert promovendi op gebieden als de ziekte van Sjögren en de relatie tussen mondgezondheid en chronische darmontstekingen. Zelf doet hij vooral onderzoek naar droge-mondproblematiek. Hij is bijvoorbeeld betrokken bij onderzoek naar een nieuw speekselsubstituut en naar de droge mond als laat effect van kanker bij kinderen.

Filmvereniging

De liefde voor de film begon bij Brand al in zijn studietijd. Hij ontdekte dat van een filmvereniging twee leden voor honderd gulden per jaar onbeperkt toegang hadden tot het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.