Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondhygiënehulpmiddelen en tandpasta’s

Bohn Stafleu van Loghum
Voor de consument zijn er op dit moment erg veel verschillende producten op de markt om tot een goede mondverzorging te komen. De tandheelkundige zorgverleners moeten hieruit voor elke patiënt een aantal kiezen om tot een op maat gesneden advies te komen. Het zogenoemde ‘evidence based handelen’ leert ons dat advies onderbouwd moet worden met wetenschappelijk bewijs. Daarin worden de voor- en nadelen van de verschillende producten tegen elkaar afgewogen. Op geleide hiervan kan een goed doordacht persoonlijk, wetenschappelijk onderbouwd advies aan onze patiënten worden gegeven.
Premium

1 Wat heeft u precies onderzocht?

Voor dit proefschrift hebben we verschillende mondhygiënehulpmiddelen onderzocht die kunnen bijdragen aan het verkrijgen en in stand houden van een gezonde mond. Door het reduceren van gingivitis en het verwijderen van plaque is het ultieme doel: preventie van parodontitis. In klinische studies onderzochten we het effect van poetsinstructie die wordt ondersteund door digitale smartphone-software. Ook werd de veiligheid van een nieuw ontwerp borstelkopje op een elektrische tandenborstel onderzocht, waarbij we keken naar het effect op reeds aanwezige recessies. Verder hebben we gekeken naar het effect van tandpasta’s met of zonder sodium(natrium) lauryl sulfaat (SLS). SLS is een veelgebruikt detergent die in tandpasta’s voor een schuimende werking zorgt. Via een systematisch literatuuronderzoek hebben we het verschil tussen tandpasta met triclosan en tinfluoride bekeken. Ten slotte hebben we in een systematisch overzichtsartikel gekeken welke interdentale hulpmiddelen nu eigenlijk het meest effectiefst zijn.

PROFIEL

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0062-2/MediaObjects/12496_2017_62_Fig1_HTML.jpg
  • Naam: Sonja Sälzer
  • Specialisatie tot parodontoloog: Universiteit Münster
  • Proefschrift: Prevention of gingivitis – oral hygiene devices and dentifrices
  • Promotiedatum: 02 december 2016
  • Promotores: prof. dr. G.A. van der Weijden, Universiteit van Amsterdam; prof. dr. C.E. Dörfer, Christian-Albrechts-Universiteit Kiel, Duitsland
  • Copromotor: dr. D.E. Slot, Universiteit van Amsterdam
  • Motivatie: Het is allemaal begonnen met een jarenlange samenwerking van mijn promotoren. Daarin werden mijn copromotor en ik betrokken. Toen we een aantal gezamenlijke studies hadden gepubliceerd ontstond het idee van een Nederlandse promotie. Een wetenschappelijke promotie zoals een PhD is er op dit moment niet in Duitsland. Daarmee kreeg
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.