Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Microsurgical Endodontics

Bohn Stafleu van Loghum
Hoe in de apex te prepareren en droog te leggen voor de retrograde apicale vulling bij endodontische chirurgie? En welk incisie-ontwerp hierbij te kiezen en hoe de botpreparatie te maken? Antwoorden hierop zijn te vinden zijn in het prachtige boek Microsurgical Endodontics van de Franse auteurs Khayat en Jouanny, zojuist vertaald in het Engels door Quintessence Publishing.
Premium

Na bestudering blijkt dit werkelijk een prachtig naslagwerk op het gebied van dentoalveolaire chirurgie in het algemeen en endodontische chirurgie in het bijzonder. In twaalf makkelijk te lezen en goed geschreven en geïllustreerde hoofstukken worden niet alleen de indicatie, de wijze van behandelen en het apicaal restaureren van endodontische chirurgie behandeld, maar ook de algemene chirurgie. En daarbij de contra-indicaties vanuit de algemene gezondheid van de patiënt, met een recente hartaanval of CVA als absolute contra-indicatie voor chirurgie.

Van hieruit gaan de auteurs vlot door naar de indicatiestelling, hoe de patiënt te informeren en consent te vragen als een goede inschatting van de chirurgie te maken bleek. Hiervoor kunnen ze niet meer enkel vertrouwen op tweedimensionale röntgenbeelden, reden waarom de auteurs een warm betoog houden voor het maken van een CBCT-scan voor een goede planning. Middels deze 3D-beelden kan namelijk een goede inschatting gemaakt worden rondom welke radices de laesies zitten, hoe de botconfiguratie eromheen staat, welke anatomische structuren, en of er te missen wortelkanalen zijn.

De volgende hoofdstukken worden gereserveerd voor pre- en postoperatieve medicatie, voor welke vergrotingen gekozen kan worden, het gebruik van het chirurgisch instrumentarium, vanuit welke ergonomische posities gewerkt kan worden, hoe te verdoven, te incideren en te hechten.

Het mooiste hoofdstuk is echter gereserveerd voor de behandelingen zelf, waarbij eerdere casussen met prachtige fotografie worden getoond. Het doel van elke apicale chirurgie is het vervaardigen van een biologisch gunstige flap die goed te hechten is, het uitvoeren van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.