Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meest voorkomende aangeboren stelpings/stollingsprobleem in NL: Ziekte van Von Willebrand

Luzi Abraham-Inpijn
Jaarlijks krijg ik meerdere vragen over dit probleem. Hiervan heb ik er vier geselecteerd, die verschillende invalshoeken mogelijk maken.
Premium

Casus I

Een tandarts belt mij – dat is ongebruikelijk want meestal gaat de correspondentie per mail. De telefoon betekent haast of paniek.

Het betreft een telefoontje van een ongeruste vader. Zijn zoontje heeft in zijn slaap zijn eerste melktand verloren en nu zit het hele kussen vol bloed, ‘het drijft’! De tandarts kent het gezin pas kort en heeft het betrokken jongetje maar één keer voor controle gezien. Er is hem toen niets bijzonders opgevallen. Straks staan vader en zoon voor de deur en de vraag is: ‘Dit is niet normaal. Wat kan het zijn en hoe verder?’ Anamnestisch zouden in de familie, zover de vader bekend, geen stollingsproblemen voorkomen.

Antwoord

Het antwoord berust op gissen. Uitgaande van de meest waarschijnlijke mogelijkheid bij een familie die niet met stollingspathologie bekend is, zou bij dit kind de ziekte van Von Willebrand, als meest voorkomend erfelijk bloedingsprobleem in Nederland, in aanmerking komen. De eerste opvallende bloedingsneiging is vaak bij het wisselen van de elementen. Het kan echter ook als donderslag bij heldere hemel voorkomen. Uit het telefoongesprek maakte ik op dat de bloeding al gestopt was en dat er geen urgentie voor tandheelkundige behandeling dreigde. Het meest adequaat lijkt nu een consult van de huisarts aangevuld met onderzoek gericht op een bloedstelpings/-stollingsproblemen.

Helaas is mij nooit ter ore gekomen wat de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.